X
Blog

KAM Management meer onder controle door structurele ondersteuning

Geschreven door: ing. Tom van Woerden
Veel bedrijven in de bouw-, sloop- en recyclingsector zijn gecertificeerd voor een scala aan normen en regelingen. Dat is goed voor de opdrachtgevers en de gecertificeerde bedrijven zelf, want hierdoor worden de kwaliteit van het geleverde product en de gecertificeerde processen bewaakt. Veel normen vereisten een (continue) verbetermechanisme, zodat de kwaliteit toeneemt en de herstelkosten dalen.
Gepubliceerd op 13 januari 2016 om 16:51
Categorie: KAM

PRTR en e-MJV, wat moet ik daar mee?

Geschreven door: ing. Patrick Franken
Bedrijven die vallen onder de werking PRTR-verordening moeten jaarlijks vóór 1 april beoordelen of er over het achterliggende jaar sprake is van een rapportageplicht. Zo ja, dan moet er voor deze datum een elektronisch milieujaarverslag (e-MJV) ingediend worden. Mogelijk heeft u van de Omgevingsdienst al een brief ontvangen over dit onderwerp.
Gepubliceerd op 13 januari 2016 om 15:45

Geen vergunningplicht meer voor asbest(tussen)opslag bij asbestverwijderingsbedrijven

Geschreven door: drs. ing. Arjan Hol
Vanaf 1 januari 2016 vallen asbestverwijderingsbedrijven met een tussenopslag voor asbest uit eigen werk onder het Activiteitenbesluit. Daarmee vervalt de verplichting om een Omgevingsvergunning Milieu te hebben voor deze tussenopslag van asbest. De betreffende bedrijven moeten voortaan voldoen aan de milieuregels uit het Activiteitenbesluit. Er is nog wel een OBM (Omgevingsvergunning beperkte milieutoets) nodig.
Gepubliceerd op 12 januari 2016 om 14:06

Schotgroep BV stijgt op CO2 prestatieladder

Geschreven door: drs. ing. John van Herk
Onze relaties klimmen op de CO2 prestatieladder en daar helpen wij graag bij. Zo heeft Schotgroep BV uit Heerjansdam in december 2015 niveau 5 bereikt. Van harte gefeliciteerd met deze mooie prestatie!
Gepubliceerd op 12 januari 2016 om 14:04

Rentekorting bij EIB en de Rabobank

Geschreven door: drs. ing. John van Herk
De Europese Investeringsbank (EIB ) en de Rabobank zijn gestart met de 'impactlening'. Deze moet ondernemers (MKB en midkap) stimuleren om duurzaam te investeren. Voor leningen, die een positieve maatschappelijke impact hebben, is in eerste aanleg 50 miljoen euro extra beschikbaar. De impactlening geeft een rentekorting die kan oplopen tot 1,2% bij nieuwe financieringen.
Gepubliceerd op 12 januari 2016 om 14:02

Wanneer een energiebesparingsonderzoek uitvoeren?

Geschreven door: drs. ing. John van Herk
Een van de afspraken uit het Energieakkoord is dat op grond van het Activiteitenbesluit strenger gehandhaafd wordt op energie (20 extra toezichthouders in 2016). Daarmee wordt de kans groter dat het bevoegd gezag u vraagt om een energieonderzoek uit te voeren.
Gepubliceerd op 12 januari 2016 om 14:00

Zorg voor een tijdige fittest voor ABM dragers

Geschreven door: drs. ing. Arjan Hol
Eind 2014 is in de asbestcertificatieschema's een jaarlijkse fittest voor maskerdragers verplicht gesteld. Logisch, want de passendheid van het adembeschermingsmiddel is van groot belang voor de vereiste persoonlijke bescherming. En dat is alleen maar belangrijker geworden door de aanscherping van de asbestgrenswaarden.
Gepubliceerd op 12 januari 2016 om 13:55
Categorie: KAM
Tags: KAMfittest

Werkplan asbestverwijdering: voorkom boetes!

Geschreven door: ing. AD Schaap
Inspectie SZW en de certificerende instelling (CKi) kijken bij controles / audits op asbestsaneringsprojecten streng naar het werkplan, dat is algemeen bekend. Ze verwachten een duidelijke, tamelijk gedetailleerde beschrijving van de geplande werkwijze en daarnaast moet het werkplan voldoen aan vele eisen*.
Gepubliceerd op 7 september 2015 om 13:25
Categorie: KAM

Sturen op risicobeheersing

Geschreven door: ing. AD Schaap
Het beheersen van risico's is steeds vaker een expliciet onderdeel van projecten. Niets nieuws denkt u misschien, wij sturen altijd al sterk op risico's van kostenoverschrijding, vertraging en veiligheid. Toch blijkt soms achteraf dat niet alle risico's geïnventariseerd waren. Dan gebeurt er iets onverwachts waar je in het project veel last van hebt.
Gepubliceerd op 7 september 2015 om 13:23
Categorie: KAM

Omgevingsvergunning voor recyclingbedrijven wordt steeds complexer

Geschreven door: drs. ing. John van Herk
Een passende omgevingsvergunning is voor recyclingbedrijven een 'eerste levensbehoefte'. Maar het verkrijgen van deze vergunning wordt er niet eenvoudiger op. De laatste jaren is het omgevingsrecht op ongekend veel punten gewijzigd. Het bijhouden van deze ontwikkelingen was dan ook ware uitdaging. Inmiddels is de introductie van Omgevingsdiensten hoegenaamd afgerond. De rust in de organisatie van vergunningverlening & handhaving in het omgevingsrecht keert daarmee (hopelijk) terug.
Gepubliceerd op 7 september 2015 om 13:21

CO2 prestatieladder in beweging

Geschreven door: drs. ing. John van Herk
Het is zover, het Handboek 3.0 is klaar. Begin juni heeft Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen het nieuwe handboek voor de CO2-Prestatieladder gepubliceerd.
Gepubliceerd op 7 september 2015 om 13:18

Cursussen: theorie en praktijk toegankelijk gepresenteerd

Geschreven door: drs. ing. Arjan Hol

MiSa advies verzorgt het hele jaar door diverse cursussen. Vaak zijn dat maatwerkcursussen. Onze docenten worden daarvoor gevraagd vanwege hun specifieke deskundigheid. In de cursussen combineren zij theorie en praktijk op toegankelijke wijze. 

Gepubliceerd op 7 september 2015 om 12:29
Categorie: Algemeen

Wijziging van de ISO 9001 en 14000!

Geschreven door: ing. Tom van Woerden
De nieuwe ISO normen zijn er! Maar wat is er veranderd? In de kern komt het erop neer dat de nieuwe ISO meer zal uitgaan van het 'risico-denken'. De meest opvallende verschillen tussen de oude en de nieuwe versie hebben we voor u samengevat.
Gepubliceerd op 7 september 2015 om 11:44
Categorie: KAM

De gevolgen van stikstofdepositie voor de afvalbranche en industrie

Geschreven door: ing. Patrick Franken
De afgelopen jaren is stikstofdepositie op natuurgebieden een hot item. Leidde dat in eerste instantie vooral tot problemen bij de vergunningverlening aan agrarische bedrijven, tegenwoordig lopen ook industriële bedrijven en bedrijven in de afvalbranche hier tegenaan.

Gepubliceerd op 4 september 2015 om 14:10

Toezicht op toezicht maakt auditing CK's strenger

Geschreven door: ing. Tom van Woerden
Ieder gecertificeerd bedrijf heeft te maken met een (of meerdere) certificerende instellingen. De certificerende instelling komt minimaal jaarlijks een externe audit uitvoeren en afhankelijk van de regeling enkele projectaudits (werkplekinspecties), zoals voor SVMS-007 en Sc-530 en Sc-540. 
Gepubliceerd op 28 april 2015 om 12:04
Categorie: KAM